Thursday, September 29, 2011

TigaPuluhKilogram



Okay! Kali ni mungkin entry terakhir aku sebelum berangkat dan meninggalkan Malaysia. Lepas ni, ntah sempat ataupun tidak aku nak update blog kan. Dah la dengan malas nak on9 FB lagi. Hehe.
Takpe, mesti ada punya khabar berita dari aku. Jadi, tunggu!! :p

Nak kongsi kt sini tentang 'Misi TigaPuluhKilogram'
Apa ke benda tu haaa? berat badan ke apa?? Hehe.

Sebenarnya, misi tersebut ialah berat maksimum beg check in/luggage yang boleh dibawa ke sana. Mula-mula fikir tu kan, banyak jugak barang yang boleh aku bwk. Tapi, sekali dah senarai kan. Peh! Tak muat. Terlebih kg pula. Mana tidaknya, kalau barang-barang satu rumah tu yang diangkut nya. Memang tak muat lah kot!
Kalau pandai susun dan bijak dalam menguruskan barang-barang anda. InsyaAllah, 30 kg tu cukup je. Dan ada lagi satu perkara yang aku kena ambil perhatian ialah, 1 beg tu tak boleh bawa lebih dari 23kg. Jadi, untuk beg check in tu, memang kena bwk 2.
Beg utk hand luggage plak tak boleh lebih drpd 7/8 kg. Lebih kurang lah kot. Berat yang tu, tak termasuk dengan beg laptop & handbag. InsyaAllah la. Kalau dia timbang gak. Mampus lah cmtu. Dekat beg laptop tu la tempat sumbat barang. Mahu lah jugak 8 kg kalau ditimbang. Belum campur dengan handbag lagi. Hish! nazak weh~


Okay! Jom usha apa je barang-barang yang dah aku masukkan.


Pakaian

Baju kurung [5 pasang]
Jubah [1 helai]
Baju basahan [3 helai]
Seluar tidur+basahan [3 helai]
Seluar slack [ 4 helai]
Tshirt lengan panjang [2 helai]
Blouse [3 helai]
kain batik [ 1 helai]
Selimut [ 1 helai]
Telekung [1 pasang]
cadar & sarung bantal katil [1 pasang]
Sweater [1 helai]
Tuala [1 helai]
Stoking [2 pasang yg skin colour, 2 pasang yg kaler2]
Tudung [10 helai, ada selendang sekali]
Yang dalam-dalam punya tu, takpayah sebut kot. Pandai-pandai lah bajet sendiri


Semua pakaian kt atas tu, aku sumbat kt beg beroda ni. Tengok! Dah habis kembung tu. Huhu.. :p
Keseluruhan berat beg tu ialah 20 kg kot. Jangan plak waktu check in makin bertambah? Adoyai, nak kena punggah balik tu yang aku tak rajin.

beg bagasi besar yang sememangnya besar!


Makanan

Perencah nasi goreng [10 peket kecil]
Rempah kari [1 peket besar]
Serbuk kunyit [2 peket kecik]
Serbuk cili [2 peket kecil]
Perencah tomyam [ 2 kotak]
Belacan [1 bekas]
Serbuk santan Giant [8 peket]
Maggi Tomyam [ 2 bungkus]
Nestum [1 bungkus]
Milo segera [2 bungkus]
Teh Boh Uncang [ 2 kotak-100 uncang]
Sos tiram Maggi [1 botol]
Sos cili [2 peket kecil]
Asam jawa [ 2 bungkus]
Daun kari kering [1 peket]
Perencah Tumix pati ayam [ 2 peket]
Lada putih [1 peket]



Barang Elektrik

Seterika
Water heater
Extension wire
Universal adapter






Barang makanan tu, semua aku sumbat kt beg hitam. Berat yang aku timbang setakat ni 12kg kot. Kalau tak silap lah. Itu pun, sumbat water heater sekali dalam tu. Seterika dah letak kt beg pakaian tadi.
Selepas kira-kira itu ini, macam dah lebih 30kg je kan? Errr, tu pun masih lagi nak sumbat itu ini. Ah sudah! memang terpaksa membutakan mata & nafsu je. Hehe.
Kasut-selipar-sandal bawak kt satu beg lain. Jadi hand-carry lah kot.


Kasut
kasut sukan
selipar
sandal
selipar rumah



' Kau guna apa untuk timbang barang-barang tu? '

Alaaa, standard lah. Semua orang guna cara ni. Sebab simple je kan. Hehe. Beli je penimbang berat badan tu haaa. Kt kedai 2 ringgit pun ada kot.


Penimbang universal

Toiletries

Berus gigi
Ubat gigi
Syampu Sunsilk
Pencuci muka Safi
Krim muka Safi
Minyak rambut Safi
Compact powder Shuhrah
Lotion
Sikat
Krim kunyit Tia Amelia
Deodorant stick nivea
Dan barang-barang mekap lain


Lain-lain barang

Bantal busuk ( penting kot kalau anda orang yang seperti saya ni. Susah nak tidur kalau takde benda untuk dipeluk. Jadi, saya tetap berdegil nak sumbat bantal busuk tuh!)
Al-Quran, Al-ma'thurat
Novel Denyut Kasih Medik
Dokumen-dokumen penting
Charger fon, kamera
Contact lens
Beg ke kelas
Dan lain-lain yang agak remeh untuk disebutkan! Hehe.



Alhamdulillah, setakat ni. Takde masalah sangat lah. Lagi-lagi dah tahu siapa housemate. Ada lah jugak kau call & msj dorg. Dan bincang lah skit-sikit kan, apa je lagi barang-barang yang nak di bawa. InsyaAllah, setakat ni cukup je kot. Kami dah sepakat nak bawa barang yang telah dibincangkan bersama! :D



Moga misi TigaPuluhKilogram ni, tidak mendatangkan banyak masalah di airport nanti. Kalau tak, kena lah bayar sikit kot. Kalau tak silap, lebih 1 kg je kena bayar RM90. Aduhai, bnyk lah pula nak pakai duit nya.
Tapi kan.. Untunglah jugak kan aku ni. Setengah barang aku, dah pas kt 'makwe' Al-Azhar tu. Hehe. Dia lah yang tolong aku sumbat & susun barangan tu kt dalam beg. Sekejap je dah selesai.
Kalau takde lah Ana Farhana anak perempuan kepada pakcik Rijalullah tu, ntah apa yang akan jadi.. Terima kasih banyakbanyak!!
opsss, kami bukan seperti itu okay! BFF yang tercinta dan selamanya lah...


Okay lah!! See you next time..
Bye2 MALAYSIA...
0.o







1 comment:

anakperantau92 said...

hehehehe.....
semoga berjaya dan selamat kt sana kak nad.. jgn sedih2 yer... ingt selalu org kt malaysia ni....