Friday, November 29, 2013

Sebulan


Sebulan berlalu.
Empat minggu yang sudah berlaku. 
Akan bermula pula minggu yang baru.
Fuhhhh~




Sebulan sudah berada di tahun tiga.
Ya, memang tak dinafikan. Masih lagi agak terumbang-ambing. Masih mencari rentak kehidupan di tahun tiga. Bebudak cakap, masih lagi 'lost'. Masih tak jumpa jalan yang lurus ke hadapan. Terhuyung-hayang lagi. Ahah. Begitu lah analogi nya. Memang tak dinafikan jugak diri terasa agak lambat untuk mencari momentum kehidupan di tahun tiga ni. Nak seimbang kan gaya hidup yang seimbang lagi stabil, masih lagi tak nampak bayang. Masih lagi kelam kabut.  
*Mungkin tiada perincian perancangan kot? Ok, salah diri sendiri lah ni? Ouchhh, kbai.

Alhamdulillah tahun ni, jadual kuliah mingguan mengambil masa selama 5 hari seminggu. Yang bermaksud, ada 2 hari cuti yang perlu dimanfaatkan sebaiknya. Berbanding dengan tahun lepas yang cuti sehari je, dan agak rasa macam, EH? esok dah start kuliah semula... *nanges* Waktu sehari cuti tu lah nak settle kan macam-macam perkara. Waktu sehari cuti tu lah ada macam-macam yang berlaku. Cuti pun, macam tak cuti je. Eheh. 
Ada pro dan cons jugak lah cuti dua hari atau sehari je seminggu. Huhu. Harap dapat manfaatkan sebaiknya.

Sebulan berlalu. 
Menghadiri kelas-kelas subjek baru. Dengan suasana sekeliling baru. Hurm, boleh tahan. Boleh tahan mencabar lah jugak. Sedikit kaget. Huhu. Otak mengambil masa yang agak lama untuk berjinak-jinak dengan kenalan baru dia ;)
Pharmacology
 Microbiology
Parasite
dan Pathology
. Ouh hai, selamat berkenalan 4 kawan baru sesi tahun tiga *kenyitmata* 
Moga kita ada keserasian yang kuat hingga akhirnya ya. Harap sangat saya dan awak-awak 'kenalan baru' ni sentiasa berganding bahu mencapai kejayaan bersama. Sila beri komitmen yang tinggi kepada saya k. Eh? Hehe. 

Suka gambar ni. It's kind of nostalgic ekcelli.
Whiteboard + chalk <3 td="">

Sebulan sudah berada di Mesir, jauh dari keluarga.
Fuhhh, memang tak sedar cepat je masa berlalu. Sebulan adalah masa yang agak lama untuk berjauhan. Rasa macam boleh je lah, bawa diri jauh-jauh ni. Tapi, kekadang tu entah lah. 
Haihhh. Lemah sungguh. Dah nak masuk tahun ketiga pun, lembik lagi. Haihhh. Tapi, macam dalam entry sebelum ni. Hati keras membatu. Ekcelli tak dapat nak nanges mana pun. Dah kebal kot. Cuma kekadang tu, dok bukak laptop termenung tengok gambar famili  lama-lama tu. Biasa jela buat. Huh. Rinduuuuu~
In shaaAllah, walau jauh di mata namun dekat di hati. Moga titipkan doa yang berpanjangan, mohon Allah jaga mereka untuk kita ;) Hurm hurm hurm... Macam nak balik sekejap malam ni, nak peluk cium semua orang. *ok, memang jarak Mesir dan Malaysia ni sejengkal je. Eheh *

Walaupun baru 4 minggu sudah berlalu. Terasa macam dah banyak benda berlaku. Macam dah duduk lama 5 bulan macam tu dah kt Tonto ni. Sebab dah buat macam-macam.
Belajar dalam kuliah pun macam dah nak habis buku volume 1 tu.
Nak cakap nya, banyaaakkkk dah ni nak kena 'catch up' studi nya. Tapi, masih tak sedar diri. Oucchhh.


In shaaAllah untuk tahun tiga ni akan mengaktifkan study group dengan mereka.


Memperkenalkan ahli GBS kami. 
GBS yang bermaksud 'Geng Budak Studi'. Eceh~ Sila segan.
In shaaAllah moga ahli group ni seiring dengan nama yang diberi. Tentang hasilnya tu, biar Allah yang tentukan. Kerja kita sekarang ialah usaha, usaha, dan usaha! Wallahu'alam.



Done sharing a.k.a mengarut.
Let's walk the talk.
Oyeahhhh!






Saturday, November 23, 2013

Tanpa disedari, menangis itu juga suatu NIKMAT



Allah sedang menegur kita. Lalu di basuhnya hati kita. 
Dan airnya mengalir melalui mata. Jadi lah air mata. 
Moga air mata itu adalah tanda kesedaran.

[quoted from Aku Islam]

Hurm. Tanpa kita sedar, air mata yang mengalir itu juga suatu nikmat. Allah cipta air mata atau tangisan untuk melegakan hati kita.
Jadi, agak menyedihkan lah bila nikmat menangis tu ditarik untuk seketika :'( Na'udzubillah.
Sedih tapi tak boleh menangis. Macam mana tu? Perit. Sakit. Pahit. Untuk telan semua tu.

Hakikatnya, itu lah yang aku sedang lalui sekarang.
Taktahu kenapa dah susah nak nangis. 
Taktahu kenapa suka pendam perasaan.
Taktahu kenapa macam dah lelah tenggelam dengan kesedihan.
Dah lali dengan keperitan.

Kadang terfikir.
Allah dah taknak tegur aku ke? Allah dah tak itu ke? tak ini ke?
Kadang monolog dalaman sampai begitu sekali.
Astaghfirullah. Mohon bersangka baik selalu dengan Allah.
Mungkin ada hikmah di sebalik situasi ini. Yakin dengan Allah.
In shaaAllah ada hikmah! Cari lah hikmah tu. Cari Nadia cari!

Aku bukan nak jadi orang yg 'heartless'.
Bukan takde perasaan. Aku ada banyakkkk perasaan kot. Macam-macam ada.

Mesti tak faham dengan apa yang aku cuba sampaikan

Hurm.
Kadang tuuuuu, macam tak faham dengan diri sendiri.
Kadang muhasabah diri. 
Kadang paksa diri.

Apa yang Allah sedang nak ajar aku ni?
Apa hikmah di sebalik semua ini?
Geram dengan diri sendiri. Kuat sangat ke diri tu? Tabah sangat ke nak hadapi semua tu? 
Allah Allah. Mungkin bukan macam tu. Mungkin diri dah betul betul faham di mana kesedihan yang sebenar-benar nya. Mungkin Allah dalam proses nak tegur diri kita. Tapi berlainan cara nya.
Andai ada badai menimpa, tak mudah untuk hanyut lebur begitu sahaja. Ya, kehidupan ini tidak mudah. Pelbagai dugaan dan pancaroba duniawi. 
Mungkin Allah tarik sementara nikmat menangis ini untuk suatu tangisan yang lebih baik dan bermakna pada masa akan datang. In shaaAllah.
*eh? tetiba sebak dan kelopak mata bertakung. Fragile nya hati... Haaaa, kan dah cakap aku ni orang yg banyak perasaan*


Berbalik pada ayat chenta Allah dalam surah An-Najm, ayat 43 yang berbunyi begini;
" Dan Sesungguhnya Allah lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis. "

Hurm refleksi diri lagi. Urghhh. Banyak nya khilaf diri.
Bila lah rasa nak konsisten ni. Banyak nya lah kejahilan dalam diri. Pfttt pfttt pfttt~

Doa lah banyak-banyak kt Allah. Mintak supaya dikembalikan semula nikmat yang satu ni. Aku sedar je. Manusia ni tak punya apa-apa tanpa Allah. Bila ditarik satu nikmat yang kecil, menangis je pun. Dah mula nak rujuk, mencari di mana Allah. Padahal Allah sentiasa ada untuk kita. Tiap saat. Tiap waktu. Cuma manusia je yang selalu alpa, lupa diri. *okay nak nanges. Tapi, hati keras membatu. Tangisan yang terbantut*
Moga diberikan hati yang baru.
Hati yang lebih fragile untuk Allah. Untuk mudah terima HIDAYAH-Nya khususnya. 
Sakit kan? Bila hati tak dapat rasa apa-apa yang sepatutnya kita rasa.

Tapi kan, macam bahaya je bila terlebih rasa. Sikit-sikit terasa itu. Sensitif sana sini. 
Haihhh, tak boleh jugak. Yang ni lagi parah nak jaga. Hehe.

Jadi, mohon diberikan kesederhanaan dalam berperasaan in shaaAllah. Takut je bila diuji sebegini antara tanda kita makin jauh dengan Allah =( Na'udzubillah. 

Okay, mari menangis hanya kerana Allah.
Moga Allah redha.
Moga diberikan tangisan yang lebih bermakna.

xoxo
Assalamu'alaikum.


Orang yang menangis, tidak selamanya akan terus menangis. 
Bila tepat waktunya, tangisan tersebut Allah Ta’ala akan gantikan dengan rasa bahagia..

Wallahu'alam :)



Friday, November 22, 2013

The beginning of [GWF 2013/2014]




Alhamdulillah, selesai sudah majlis sulung atau program pembukaan batch 3rd year Tanta University bagi sesi 2013/2014. Ekcelli Glow with Flow tu yang program wajib untuk tiap batch. Program tentang perkongsian tips dari senior-senior yang cemerlang.
Untuk tahun ni, kami AJK pelaksana gabung kan sekali dengan program batch iaitu, mesyuarat, muhasabah, sesi penganugerahan dan Jamuan Batch. Semua nya lah. Yela, memandangkan tahun lepas tak berkesempatan nak buat. Banyak masalah teknikal dan keadaan genting semasa yang memang takdapat nak dielakkan. Maka, Alhamdulillah dapat dilaksanakan jua pada sesi kali ni. Tambahan pula, ahli batch yang makin matang semua nya. Jadi, banyak lah penambahbaikan dari segi pelaksanaan dan kelancaran program tu sendiri. Awwww, rasa puas dan seronok untuk program hari ni *senyumlebar*
Habis satu tanggungjawab.
Akan datang pula tanggungjawab yang lain. Wallahu'alam.

Dengan tekad yang kuat, tahun ni nak kurangkan sikit penglibatan dalam politik. EH? Sebegitu sekali ya. 
Lagipun, Atuk dah pesan JANGAN lah join politikus ni. Pergi sana belajar je. Balik, berkhidmat untuk masyarakat. 
*waktu kena ceramah ni, kepala mengangguk kelu. Padahal hati rasa nak membidas itu ini. Degil! Huhu. Tapi, hati sabar sebab iA kita sendiri faham apa yang kita buat.*
Okay Atuk. Nadia hanya mampu kurangkan sahaja. Tak boleh nak kata tidak untuk tidak libatkan diri dalam hal-hal yang berkaitan. Sebab Nadia punya prinsip juga. Punya matlamat yang harus dicapai. Hehe. In shaaAllah cuba kurangkan dan fokus studi lebih sikit kali ni. Tapi, tak bermakna akan letakkan tanggungjawab dan amanah tu sebagai nombor dua. Ouh, tidak tidak. Akan seimbang kan kedua nya. In shaaAllah Nadia cuba. 
Mohon semua doakan supaya diberikan ketabahan yang lebih untuk harungi tahun tiga yang mencabar ni.

Nak dijadikan cerita.
Dicalonkan sebagai Penolong Ketua Batch sesi 13/14. Ouchhh. Tak pernah mintak pun =,=
Mula-mula tu memang tak setuju lah jugak. Punya alasan tersendiri iA. Dan hampir nak tarik diri je. Tapi, errrrr. Tak sampai hati sebab pencalonan ni kira macam suara ramai batch. Mungkin mereka percaya kita mampu. Walau kita rasa banyak je kelemahan diri yang ada, rasa tak mampu semua. Tapi, kepercayaan yang diberikan tu sukar untuk dikhianati. Gituuuu~ Ahah.
Maka, bermula lah kempen 'JANGAN UNDI SAYA' yang dikuatkuasakan di FB, dan wasep kelas. Tekad sungguh dah ni. Ouh ya, memandangkan saya dah pun memegang jawatan sebagai KETUA Group C [lagi sekali dan sebagai salah satu alasan untuk taknak jadi PKB]. Jadi, inilah masa nya menggunakan mandat kuasa yang ada di tangan saya. HAHA *evil laugh* 
Main kotor lah awak ni. Tak baik tau rasuah. Huhu.

1st time.
Nasib lah suruh bagi moto je. Kalau suruh senaraikan manifesto. Ahah! Memang mengarut apa entah.

Alhamdulillah. Terima kasih Allah. 
Terima kasih sebab beri peluang kepada diri sendiri untuk memperbetulkan apa yang kurang ekcelli. 
Terima kasih kerana telah beri apa yang saya nak. 
Dan in shaaAllah ini yang terbaik untuk semua. 
In shaaAllah, tahun ni masih lagi memegang jawatan ketua group SAHAJA.
Terharu giler giler, sebab semua orang sporting. Eheh. In shaaAllah mungkin ada sebab lain mengapa saya tak diundi. Dan kata mereka sebab itu rahsia dan undi itu juga rahsia. Ok fine. HAHA. No such hard feelings lah in shaaAllah. Big hugs n kisses for those who are really understanding me. Eceh.
Agak-agak ada tak orang yang segembira macam saya sebab tak diundi? :p

Tahniah awak. Takziah awak.
Selamat menjalankan tugas dan amanah yang diberikan sebaiknya. In shaaALLAH itu ada lah kepercayaan yang diberikan oleh ahli batch keseluruhan nya untuk kalian. 
Kita semua satu. Jom Avicenna jom! Bergerak seiringin berpimpingan tangan. Tarik kawan yang agak-agak macam nak terjelepok tu. Gituuuu~


Hiasan pentas utama.
Bersama AJK Pelaksana Glow With Flow
*Dah kenapa bloated face tu?*

Berbalik kepada perkongsian daripada senior-senior yang ada.

Mereka sangat haybat ekcelli. Sampai rasa terkedu dan tak sempat nak jot down point tips-tips penting yang mereka kongsikan. Harap nya, melekat terus kt minda dan hati lah pasni. Hehe.

Tapi, boleh highlight kan pada beberapa perkara lah.



3rd year.
Subjek baru. Buku baru. Suasana baru.
Ya, menjadi budak tahun tiga memang mencabar.
Subjek makin mencabar.
Pesanan senior.
-Set mind. Jangan terlalu memikirkan yang tahun tiga ni susah dan susah. Tak susah ekcelli, cuma banyakkkkkk je. Ok, tukar kotak minda ya.
- Kena cepat adapt. Cari cara study yang efektif
-Jangan study last minute!! Mula dari sekarang
-Datang ke kelas [keberkatan]
-Walau sibuk mana pun, sila bayar semula masa yang ada untuk STUDI
-Pelihara hubungan dengan Allah, selalu contact ibu bapa, jaga hubungan dengan orang yang dekat dengan kita.


Antara Batchmate yang sememangnya kiutcomelhaybatsporting. Muahhh Muahhh.



Di pengakhiran majlis, ditayangkan pula video kenangan batch.
Okay yang ni tragis. 
Sebak.
*but no lacrimation. It's more hurt actually*
I hate the feelings or atmosphere there at that time.
Suasana jadi suram untuk seketika. Ya, aku benci pada pertemuan. Sebab akhirnya, pasti berlaku jua perpisahan :'(
Banyak kenangan. Banyak pengalaman. Banyak pengajaran. Banyak sangat masam manis pahit bersama.
Walau yang patah akan tumbuh hilang berganti tapi, mungkin tak sama. Ahah.
In shaaAllah walau di mana sahaja kalian berada. Tetapkanlah hati, teguhkanlah matlamat. Letakkan Allah dan Rasul atas segala perkara, sebelum sesuatu perkara. Saling mendoakan rakan yang lain. Doakan kami di Mesir ni. Doakan.
Moga ketemu lagi kalian di lain masa. 

xoxo




Wednesday, November 13, 2013

Older post


Tadi blogwalking.
Baca dan baca. 
Tangan laju je tekan older post entry yang lama.
Blog simple.
Tapi, pengisian nya menusuk jiwa. 
Rasa terkena. 
Macam menyentuh. Macam terpana. Macam 'terbasuh' pun ada.
Amekawww!

Kemudian.
Bandingkan dengan blog sendiri. AhAh!
Terasa inferior (sila baca: severe rendah diri). 
Sebab (?) Adakah entry dalam blog ni memberi rasa seperti apa yang aku rasa bila jengah ke blog-blog berkaitan. Eh? Tak boleh jadi ni. Tak boleh jadi.

Ok ok. Kena ubah ni.
Lain kali.
Kongsi cerita yang tulus.
Manfaatkan pengalaman yang halus.
Kurangkan cerita kontroversi.
Jalan cerita harus diperhalusi.
Aku tahu, diri tak se 'dramatis' macam mereka.
Ayat yang ditaip tak se'qawiy' orang nya.
Namun aku akan cuba. Eceh~

Doakan tau.
In shaaAllah dengan title blog yang lama kepada yang baru.
Harapnya, isi kandungan dalam nya juga baru. 
*Kenapa taknak buat je blog yang baru?*
Entah.
Rasa macam tak perlu.


I'm back. Biiznillah.

Mari menulis bukan kerana nama =)
Hanya kerana ingin bercerita.

Tuesday, November 12, 2013

Dah sampai Ejip (?) Mesir lah tu.

Permata hati hingga ke Syurga In shaaAllah

24 Oktober 2013. 
10.45a.m
Cairo International Airport, Egypt.
Savely arrived here :)

Dah hampir 3 minggu rupa nya. 
Tipu lah kalau cakap tak rindu. Huwaaaa~ Tapi tapi tapi. This is the destiny i am choosing. 
Namun, Kaki tetap melangkah pergi, walau hati berat sekali. Nak taknak, memang kena pergi.
Till we meet again eh Malaysia. Please take care yourself! Muahhh....
Mohon tajdid niat selalu ya Nadia. SELALU! In shaaAllah.



At Dubai. Such a wonderful country.
Ceit, padahal tak travel mana pun Dubai tu. Hehe

Membawa hati yang 'tasteless'
Moga Allah jaga mereka. Moga mereka tergolong dalam orang yang terpelihara. Risau. Sayang. Tapi, aku masih lagi kaku seperti dulu.
Ahah. 
Cuba lah buat cerita yang best sikit. Asyik cerita 'dull' je. Hehe :p
Pastu, dah la jarang hapdet. 
Tak best langsung blog ni. Bluerrkkk~
Haha. 



Wednesday, October 2, 2013

Emak


Monday [30/9/2013]
Post-surgery of breast cancer. Right side. Complete chemotherapy.
Detention at ward 1D, Hospital Teluk Intan (Perak).



Alhamdulillah, she is going stable right now. Pray for her. Pray for us for being STRONG.
And sorry for not getting spread the news.
Siapa yang nak tahu, tanya (telefon kami untuk tahu lebih lanjut). Siapa yang taknak tahu, doakan je pun dah cukup sangat tu. *senyum* 

Terima kasih atas doa nya.



* Awal-awal dah kena marah sebab beranimati pi baca history patient. Kwang3x. Terbiasa buat waktu attachment dulu. Opssss....

Thursday, September 26, 2013

The gift [Excos 12/13]


Termimpi terbayang memori lalu
Belek album kalau rindu
Mencari masa ingin ketemu
Apakan daya tak mampu

Bukan saudara bukan juga siapa-siapa
Ikatan terjalin umpama dah kenal lama
Manisnya ukhuwah terikat jua
Sungguh, inilah perancangan-Nya

Tak kenal maka tak chenta
Bila dah kenal hati terpana
Terima kasih buat ikhwah wa akhowati semua
Atas kenangan yang tercipta



Let this picture, tell a thousand stories.
[-..-]




Belajar menerima


'Eh? mana pergi pelam (sila baca=mangga) kt atas meja ni. Dah habis?'

'Yela tu kot.'

'Ada lagi 2 biji tuh. Kena makan cepat. Nanti bonyot...'

'Dah tu? Bangun dari kerusi. Pergi lah kupas kan.'

*lelaki memang macam ni eh? kwang3x...


Tchhhh...
Secara jujur nya aku banyak belajar kerenah atau ragam seorang lelaki ni dari bapa sendiri. Eh? Apa maksudnya ni? Hoho. Well, nak aplikasi kan ilmu 'When mecca meets Medina' kan... Ini lah waktu yang terbaik. Eceh eceh :p

Pujangga ada berkata:
- Kalau nak tahu perangai bakal isteri/ bakal menantu (@perempuan), sila perhatikan bagaimana peribadi ibu nya.
-Kalau nak tahu perangai bakal suami pula (@lelaki), sila lihat dengan siapa dia berkawan. Kawan dia tu menggambarkan serba sedikit hati budi lelaki tu...

Relevan lagi ke kata-kata ni.
Hurm.
It seems complicated.
Apa-apa pun, takesah lah siapa ibu nya, ataupun bapanya mahupun kawan nya. Secara dasar nya ialah, selagi diri tu rasa nak menjadi yang terbaik untuk orang lain. Maka itu lah yang terbaik.

Dan. Belajar menerima keadaan seseorang tu. Menerima kekurangan serta meraikan keistimewaan yang ada.

Nak cakap tu je. Kbai.



Wednesday, September 25, 2013

[Nak balik Mesir jugak! Apa alasan?] Mesir vs Malaysia #2


Ya, aku percaya. Masih ramai pelajar yang bertekad nak balik Mesir.
Dan masih ada lagi IbuBapa yang memilih untuk menghantar anak nya menyambung pengajian di Mesir.
Walaupun dalam keadaan yang tidak mengizinkan tu.
Aku yakin dan percaya, masing-masing ada hujah tersendiri.

" Korg ni tak serik ke? Sambung belajar kt negara bergolak tu?"

"Takyah lah balik Mesir dah. Meh sambung study kt Malaysia je. Kerajaan dah offer baik kot. Peluang keemasan ni"

"Kau tak takut ke jadi apa-apa. Ada budak dah kena kes rompak kot."

" Aku tengok berita. Seram ah tengok kt Mesir tu. Macam tgh perang je. Kau tak takut??"

Antara persoalan yang menggoyahkan pendirian student Mesir. Parah ni. Hehe. Dilemma gitu.
The truth is, hanya manikam mengenal jauhari. Yang bermaksud, hanya mereka yang pernah singgah di Mesir faham dan tahu macam mana rentak kehidupan serta budi pekerti orang-orang nya. Hanya mereka yang mengikuti sejarah politik Mesir je yang faham semua ni. Dapat tahu sikit pun jadi lah. Maka, rakyat Mesir hanya bertindak naturally lah kan? Ok, taknak sentuh tentang ni. Mungkin post yang lain.

Nak cakap nya, Mesir tetap di hati.
Pi lantaq lah depa nak cakap bergolak ke apa. Tak kenal maka tak chenta lah bro.
Semua risaukan keselamatan.
Semua bimbangkan kualiti pengeluaran doktor yang lemah dari Mesir
Semua waspada dengan kecelaruan rakyat nya

Allah. Allah yang letakkan prasangka semua tu dalam hati kita.
Allah nak uji keteguhan kita pada sesuatu.
Dan Sebenarnya Allah sedang merancang yang terbaik untuk kita.
Bagaimana harus kita bertindak?
Apakah reaksi yang kita berikan atas segala yang berlaku?

Jadi,
Siapa yang rasa Malaysia adalah yang terbaik untuk diri nya, silakan penuhi cita-cita.
Siapa yang rasa nak balik sambung kt Mesir, teruskan dengan matlamat wibawa.

Ya, masing-masing ada hujah tersendiri. No offense.
Kenapa ya ada orang yang masih nak belajar kt Mesir ni?
Aku tak puas hati lah. Dok canang sana sini, Mesir tetap di hati. Kenapa? Tengah perang macam tu pun, masih berdegil.

Seriyes banyak je pro dan cons.

1. Yuran pengajian murah.
2. Kos sara hidup yang rendah.
3. Nak hidup berdikari
4. Mencari permata di sebalik debu-debu pasir itu
5. Jauh perjalanan, luas pemandangan
6. Kelas tak pack. Banyak masa terluang membina diri.
7. Memperluaskan rangkaian hubungan antara doktor
8. Rindu hunggabongga Mesir yg memg takde kt Malaysia
9. Menebus kejayaan yang tertangguh
10. Doktor dan pensyarah yang baik hati dan pemurah ilmu
11. Menimba ilmu duniawi dan ukhrawi
12. Belajar bahasa Arab

Cukup tak hujah yang saya bagi? Nak tambah apa-apa?
Meh lah aku huraikan sikit apa yang sedang difikirkan di benak fikiran aku ni.

Persoalan yang sama. Kenapa ya masih nak sambung di Mesir?

Saya ada tanya, kawan-kawan batch lain.... Kenapa~

Ada yang jawab.

  • Kalau nak risaukan tentang keselamatan. Kau yakin ke kalau kita kt Malaysia nanti, keselamatan terjamin? Semua tu kuasa Tuhan. Kalau ditakdirkan kita kena rompak kt Malaysia atau eksiden dan meninggal dunia. Benda dah jadi. Kita tak boleh salahkan takdir. Memang itu lah yang akan terjadi pada kita. Ya, aku tahu sebagai langkah berjaga-jaga - sediakan payung sebelum hujan semua tu. Tapi, aku berserah sepenuhnya kt Allah. 
  • Aku dah selesa dengan gaya kehidupan di Mesir. Hidup berdikari gituhhh. Kena survive kot. Tak boleh manjakan diri. Nanti tercicir. Siyes. Ouh, tak sanggup lah sambung kt Malaysia. Banyak dugaan wo! Aku rasa, aku bukan yang sekarang kalau study kt Malaysia. Senak. Uhuk
  • Medic kt Malaysia tough kot. Mesir rilex je. No stress. Eheh?
  • Nak jadi graduan dari Mesir yang tulen! Nak buktikan kt satu dunia, student medik keluaran Mesir ni hebat belaka. Bukan calang-calang orang. *amekaww*
  • Banyak benda aku nak belajar kt Mesir. Belajar bahasa Arab, belajar Qur'an, join usrah, dengar ceramah. Nak jadi orang baik~ Pendek kata, aku suka bi'ah solehah kt Mesir tu. Aku suka bergaul dengan orang-orang baik. Secara otomatik, aku lebih faham tentang agama.
  • Kalau kt Malaysia lah kan. Aku rasa lah kan. Tak kuat lahhhh.... Aku tak mampu nak jaga diri sendiri. Banyak distraction kot. Nak balik rumah tiap minggu lah. Nak melencong sana sini lah. Lagi-lagi kalau andai kata dah ada kereta sendiri [tapi, mak abah yang tanggung lah] Nak itu lah nak ini lah. ISH! Macam-macam. Yela, negara Malaysia ni terlalu aman. Suka hati lah kan, kau nak buat apa. Aku takut tuh. Kalau kt Mesir nak jalan-jalan pun fikir dua tiga kali. Sebab kena naik kenderaan awam. Pastu, keadaan masih tak menentu. Perintah berkurung lagi. Jimat duit aku :p
  • Barangan di Mesir murah kot. Hehe. Best ni shopping bundle.


Hurm. Ada yang logik dan boleh diterima akal.
Aku dah dua tahun duduk kt Mesir dan pernah juga merasa setahun di universiti tempatan.
Aku sangat faham diri sendiri,
APAKAH AKU jika diletakkan di Malaysia.
Dan, APAKAH AKU jika dicampakkan ke Mesir.
Aku tahu mana yang terbaik untuk diri sendiri. Dan aku yakin Allah jua yang menggerakkan hati ni supaya 'follow the flow'.

Hal-hal lain, kenapa pulak ada orang taknak sambung kt Mesir lagi. Yang tu cerita lain. Yela, ada orang yang memang dah sebati dengan semua ni demi mengejar cita-cita. Dan ada orang yang memang takboleh tahan dengan hunggabongga Mesir tu. Haihhh, macam-macam kerenah bebudak ni haaa...

Maka, mohon doa kalian. Khas kepada seluruh pelajar warganegara Malaysia ni yang tekad nak study kt Mesir. Agar jauh dari segala perkara yang tidak diingini.
Dan mohon doa agar Mesir dan isi keseluruhan nya bebas daripada tangan yang menghancurkan. Sama-sama ikhtiar dan tawakal kepada Allah.

Ouh ya sebelum tu, tentang keselamatan lah kan.
Masing-masing dah besar panjang kan. Jadi, pandai-pandai lah jaga diri. Kalau dah kata ada perintah berkurung sekian sekian, jangan lah pi gatai kaki tu nak keluar rumah jugak. Tak kira lah lelaki, apatah lagi perempuan. Pastu nak claim sana sini cakap Mesir tak selamat. Aduih. Jangan lah degil ya awak. Sila patuhi garis panduan keselamatan yang diberikan.
Dan! Sila. Sila jaga diri daripada melakukan sebarang provokasi di mana-mana sahaja terutama sekali di alam maya. Ouh ho. Ada rakyat Mesir yang up-to-date kot. Ada yang celik IT tuh. Jangan taktahu ya. Jangan selamanya selesa dengan ketinggalan orang Mesir tu. Sama-sama lah jaga kepentingan dan hak masing-masing.



[credit]
Hai Tanta! Saya rindu awak tau. Hehe


Wallahu'alam.
Aku taktahu lah apa yang aku tulis ni membantu ke, apa ke. Cuma aku nak kongsi sedikit lah kot. Mungkin ada orang lain yang lagi hebat huraian nya.
Terserahlah nak terima yang mana.
No offense.

Dilemma Malaysia dan Mesir.



Entry sebelum ni;

(Pendapat peribadi) Mesir vs Malaysia #1





Tuesday, September 24, 2013

Sejenak


Ouh ya, masih lagi tak berkesempatan untuk hapdet entry yang terbuku di fikiran ni. Maka, saya sediakan sedikit printscreen untuk tatapan kalian. Untuk difikirkan sejenak bersama :)



Suka dan gemar dengan kata-kata ukhti ni. Serupa benar dengan apa yang terkandung di benak fikiran saya. Cuma, dia pandai mengungkapkan dengan kata-kata. Saya like aje. Gituuu. Hehe. 




Till then, bye.

Thursday, September 19, 2013

(Pendapat peribadi) Mesir vs Malaysia #1



Dengan nama Allah Yang Pemurah lagi Maha Penyayang.
Fuhhhhh, saya rasa terpanggil untuk mengulas lebih lanjut tentang isu dilemma pelajar Mesir yang antara nak stay di Mesir sahaja atau balik sambung belajar di Malaysia. Eceh~ (gaya cakap macam orang tinggi berpersatuan) Well, bila mana kerajaan buat offer menarik tentang transfer kredit atau 'minus one' sambung belajar di Malaysia ni... Seriyesly, agak tergugat sikit lah rasa macam nak sambung kt Malaysia jela. [Orang yang takteguh pendirian macam saya ni, memang selalu rasa macam terumbang-ambing, atas angin je... Mudah lari dari landasan. Ish ish ish, tak patut. Huhu]


Agak-agak kenapa ya nak dilemma ni. Ada sesetengah pihak kepoh cakap, 'Ek eleh budak-budak ni kecoh lah. Dah tahu Mesir tak selamat, balik je lah belajar kt malaysia...'
Maka, sebelum tu antara point yang membuatkan seseorang itu bertambah dilemma lagi dan lagi.

  1. Sebenarnya bukan isu selamat ke tidak sekarang. Tapi masalah sekarang ialah keadaan di Mesir yang TIDAK MENENTU. Even ada orang cakap yang kestabilan Mesir itu akan mengambil masa yang lama untuk kembali pulih sepenuh nya.
  2. Ibu bapa dan saudara mara yang sungguh TEGAS taknak bagi balik Mesir sebab risaukan keselamatan anak masing-masing.
  3. Tentang jangka masa yang panjang. Sanggup ke kita nak tanggung risiko status pengajian yang ter'gantung', jika ada lagi kes evakuasi pada masa 2-3 tahun akan datang tu? Atau, nak sambung semula tahun satu di Malaysia jika kejadian yang sama berlaku lagi? Fuh.
  4. masalah penajaan.

Jadi point utama kt sini ialah tentang KESELAMATAN dan RISIKO STATUS PENGAJIAN pada masa yang akan datang.

Bila fikir secara logik nya. Dah kira cukup kuat isu-isu kt atas ni menjadi sebab untuk bebudak balik sambung kt Malaysia. Maka, apa pulak yang membuatkan seseorang tu rasa sangat liat nak tukar Malaysia ni? Haihhh, macam-macam ragam bebudak ni (Eh? ke aku je???)
Well, kenapa pulak ya?
Pertama sekali, bagi aku ofkos lah tentang cara pengurusan. Bagi orang yang agak pemalas dan nak semua benda depan mata sahaja. Nak hantar dokumen ke pihak itu. Lepas tu, pihak ni cakap macam ni macam tu. Nak itu nak ini. Lama-lama agak rimas jugak lah. Takde keselarasan langsung. Yeah, ada pihak yang jenis tunggu garis panduan yang jelas untuk berurusan. Tapi, sampai sekarang agak samar-samar. Kena pandai cari jalan keluar sendiri. Macam tu lah maksud nya kot. Hehe. Ya, saya tahu ada yang dah berjaya pun uruskan hal ni semua dan dah sambung belajar pun kt tempat baru. Tahniah! dan All the best untuk kalian . Mohon jangan salah kan pihak yang memang takgemar berurusan dengan sebegini. Pelbagai pihak main tarik tali pulak. Amboi.
Maka, mohon ada perubahan dan peningkatan lah selepas ni bagi memudahkan urusan pelajar-pelajar ni ya =) Akhir kata, ekcelli kita sendiri yang kena usaha.Jangan nak banyak berdalih itu ini. Jangan malas nak survey mana-mana ipta/ipts yang ada kekosongan tuh. Fuh. Hehe.

Kedua, tentang mereka yang terikat dengan penaja. Masih tiada lagi kata putus atau kenyataan rasmi tentang pelajar. Ya, mereka ada je menyatakan tentang tidak menghalang mana-mana pelajar yang ingin meneruskan pengajian di Mesir. Tapi, isu nya sekarang ialah;
-kalau nak sambung di Malaysia adakah masih dapat menyambung penajaan.
-Sekiranya, kejadian yang tidak diingini berlaku sekali lagi selepas ini, apakah tindakan penaja? Nak tarik penajaan?
Blablabla... Pelajar jadi dilemma tentang ini. Masih lagi main tarik tali.


Hurm, secara peribadi nya. Saya tahu semua pihak rasa serba salah dengan situasi yang berlaku sekarang ni. Masing-masing nak menjaga hak tersendiri. Masing-masing juga nak memelihara kewibawaan pengurusan yang ada. Dan masing-masing nak menjaga hati semua pihak. Yela, nak uruskan ribuan penuntut universiti di Mesir dalam pelbagai bidang tu. Memang agak rumit. Sungguh Allah sedang menguji semua pihak. Maka, mungkin ada pihak yang akan mengalah. Ada individu yang terpaksa mengambil keputusan yang agak sukar dalam hal ni dan takpernah terfikir pun dalam hidupnya akan bertindak sedemikian. Amboi, tragis nya ayat. Hehe.

Okay, ni baru sikit celoteh dari pihak saya. Saya tahu ada orang lain yang tak setuju atau sedkit setuju dengan kata-kata saya ni. Mohon maaf kalau ada pihak yang terasa.

Stay @ meneruskan pengajian di Mesir ?
Atau...
Balik @ sambung belajar di Malaysia?


Kedua-dua nya ada kelebihan dan kekurangan nya yang tersendiri.
Dan setiap individu tu ada alasan yang kuat untuk memilih yang terbaik untuk hidupnya.

Because, what we choose maybe good for us not others.
(pinjam dari status fb kawan )


Kejap ya, nantikan entry seterusnya tentang pro & cons.
Mesir vs Malaysia.



*Rumit sekali isu yang diketengahkan kali ni. Lap peluh. Fuhhh.

Monday, September 16, 2013

Extravaganza cuti


[Makluman Universiti]

Pihak PERUBATAN Cawangan Tanta telah mendapat makluman daripada Koordinator Pelajar Malaysia, Doktor Howaida bahawa tarikh permulaan kuliah sesi 2013/2014 bagi pelajar perubatan tahun dua dan tiga akan akan ditunda selepas Hari Raya Aidiladha. Kemungkinan besar tarikh permulaan kuliah adalah sekitar 19-25 Oktober. Hal ini demikian apabila berlakunya perbincangan antara Datuk Prof. Madya Dr. Hj. Su’aidi Dato'Hj Safei (Pengarah Education Malaysia Egypt) dengan Doktor Howaida. Justeru itu, pihak PERUBATAN Cawangan Tanta berharap agar makluman ini diterima oleh semua ahli dengan hati yang tenang.

"Achieve the HIghest, Improve Others"
Biro Akademik,
PERUBATAN Cawangan Tanta 13/14.


********************************************

Alhamdulillah yeayyyy! 
Cuma nya sekarang doa supaya tarikh tu tak berganjak lagi dan lagi. Penat dah ni asyik kol emirates mintak tukar tarikh. Aiyoooo~ Nasib baik takde had berapa kali boleh tukar semua. Alhamdulillah. Senang hati je sebenarnya berurusan dengan Emirates ni. Just then, I can't stand to speak English properly. Bahasa rojak weh. Hancussss bahasa. Hehe. 
Dan, yang lagi best nya tak kena bayaran apa-apa (sila baca= freeofcharge) Rezeki dipermudahkan. Yelaaa, kesian kt kengkawan lain tu yang tiap kali tukar mesti akan dikenakan caj itu ini. Tapi, lain flight lah. Hurm, nak buat macam mana kan? Well, Egypt. Unpredictable country ever. Seriyesly, moga terlahirlah dokter yang ekstravaganza super hebat dari Mesir suatu hari nanti, dengan berlaku nya segala hikmah ni. Eceh~

Yeayyyyy!!! Cuti lagi. Sebulan lagi cuti. Holidayyyy...

Ekcelli entah lah. Bila cuti panjang cenggini, mood nak belajar tu agak merudum ya. Rasa macam masih lagi tak bersedia untuk jadi pelajar Tahun Tiga. Eceh... Apa nak buat, redah jela. Datang lah mood nya nanti =) Haaaa...




Printscreen e-ticket. 

In shaaAllah memang tekad nak balik Mesir jugakkkk! Tak kira, tak kira... Hehe.
Doakan saya dan rakan-rakan seperjuangan lain ya. Juga doakan mesir dan seisi ahlinya moga aman damai serta bebas dari tangan yang menghancurkan. Sangat butuh doa dari kalian. 
Ameeennnnn~




* Mana lah hapdet tentang pengalaman elektif posting ni ya? Makin bertangguh, makin malas nak menaip. Eheh.

Sunday, September 8, 2013

Kembali beraksi. Erkkk~




Pergh. Mana tuan empunya belog ni menyepi ya?
Adakah disebabkan populariti penulis blogger yang kian merudum, membuatkan beliau kurg aktif di laman belog ini? Eheh. Apa-apa jela :p

Tajuk entry kali ni tak boleh blah lah. Adoi. 
Hurm, nak kata sibuk. Entahla. Tak jugak. 
Nak kata malas, mungkin boleh jadi. Hehe.
Biasa lah, dah nama pun cuti. Ini lah masa nya nak manfaatkan cuti yang sebenar-benar nya. 
Okay, gaya penulisan yang makin berkarat. Dan terkial-kial nak setting blog ni juga. Ish3x...

Ouh ya, baru saja menamatkan sesi 'elective posting' di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh pada minggu lalu. Dan ia merupakan pengalaman yang sangat berharga. Eceh~ Nak hapdet lah ni. Tapi, tengah nak cari idea. Fuhhhhh.....



Nantikan hapdet-hapdet terbaru dari saya.
*bajet nya budak ni cakap, macam belog dia ni hot sangat. Ramai pembaca ke? Tchhhh*
Haha. Takpe, I tak kesah pun dengan semua tu.

Kbai.



Monday, July 29, 2013

Misi bersama AhliBait 2>Persediaan barangan untuk dibawa pulang


Salam Ramadan Kareem

Entry yang agak awal tentang pembelian & pembahagian barang-barang yang perlu dibawa balik ke Mesir bersama osmet terchenta. Takpe, senaraikan awal-awal supaya tak kelam kabut sebelum balik nanti :) Ouh ya, sekadar ingin berkongsi idea dengan orang lain. Nanti seronok sangat bercuti, sampai ada barang-barang yang tercicir. Susah woo.. Hehe.

Sebelum tu, berdasarkan muhasabah dari barangan tahun lepas. Serta merujuk pada entry di bawah;
Maka, sedikit pertambahan barangan dan pengurangan kuantiti telah dilakukan. Eceh. Jadi, adalah sangat DIGALAKKAN membawa senarai barangan masing-masing mengikut kuantiti yang telah ditetapkan. *Amboi, mendesak sungguh si Nadia ni* Sekaligus, bagi mengelakkan kesulitan kehidupan dari segi bahan makanan di rantau orang itu kelak. Ahah :p



Jadual rujukan barangan masing-masing.
Mintak maaf awal-awal kalau menyusahkan. Sama-sama lah kita bekerjasama demi kesejahteraan & kebahagiaan rumahtangga kita ini. Ewah...

NADIA
Sos tiram: 1 peket besar
Rempah kari: 2 peket BESAR
Kiub tomyam: 5 kotak
Kiub ikan bilis, daging, ayam, sayur : 10 kotak
Kayu manis, Rempah ratus
Suhun
Kerisik
Laksa kering: 3 bungkus
Cili padi



Barang yang SEMUA perlu bawa…

-Santan. Kalau boleh bawak 10, tapi paling minimum 5 bungkus ke atas okeh J

-Ikan Bilis: 1kg seorang

-Bihun kering: 3 bungkus.

-Perencah Nasi goreng: minimum sorang bawak 5, bwk lebih pun bagus(cth 10/15)
Apa2 perasa, tak kesah~





*Lain2 barang yang dicadangkan
-Keropok ikan
-Maggi tomyam
-nestum
-agar-agar
-serbuk dadih
-barang nak buat kek( esen vanilla, pewarna kek, blueberry filling)
-tepung ubi(kepok lekor)
-Serunding

AFIKAH
Kicap: 3 botol
Milo: 2 peket besar
Rempah kurma: 1 peket BESAR
Serbuk cili: 3 peket BESAR
Kiub tomyam: 10 kotak
Kayu manis, Asam keping
Cili kering: 500gram
Serai: 10 batang
Cili padi

IZYAN
Sos Cili: 5 peket (cari yg peket tau, bukan botol… Ada kt giant atau tesco)
Milo: 2 peket besar
Serbuk kunyit: 3 peket BESAR
Serbuk cili: 3 peket BESAR
Kiub tomyam: 5 kotak
Lada hitam, lada putih
Asam keping
Udang kering: 500gram

FATIN Nabilah
Sos Cili: 3 peket (cari yg peket tau, bukan botol… Ada kt giant atau tesco  
Milo: 2 peket besar
Rempah kurma: 1 peket BESAR
Asam jawa: 2 peket BESAR
Cili kering: 500 gram
Kiub ikan bilis, daging, ayam: 5 kotak
Serai: 10 batang
Suhun
Papadom/apalam

Kak AISYAH
Kicap: 3 botol
Milo:2 peket besar
Serbuk kunyit: 3 peket BESAR
Serbuk cili: 3 peket BESAR
Serbuk Hilal
Lada hitam, lada putih
Halia: 5 ketul
Lengkuas: 5 ketul
Papadom/Apalam

AFIRAH
Sos tiram: 1 botol
Kicap: 3 botol
Rempah kari: 1 peket BESAR
Asam Jawa: 1 peket BESAR
Cili kering: 500 gram
Teh uncang: 1 kotak(100 uncang) cukup dah kot.
Udang kering: 500gram
Halia: 5 ketul
Lengkuas: 5 ketul
Cili padi

*Ikan Masin, Ikan pekasam, Serunding





































































Itu sahaja setakat ni. 
Macam biasa pesanan terakhir, harap sangat kalian *merujuk pada osmet saya, khususnya* dapat memberi kerjasama dengan hati yang terbuka. Sebarang kesulitan tentang barangan yang berkaitan, jangan segan-segan inform kt saya ya. Sila follow senarai barangan di atas, sebab ingat tak yang ada bahan makanan yang terlebih, dan ada yang terkurang. Jadi, In shaaAllah yang dalam jadual tu kte dah oter sekadarnya. Harap maklum~
Kalau nak tambah bahan makanan tambahan lain, sangatlah dialu-alukan. 
Terima kasih osmet. Dan terima kasih semua yang sudi membaca entry ni. Kalau ada idea lain nak tambah, pun sangat digalakkan untuk komen.

Selamat membeli-belah.
Kbai
Assalamu'alaikum wbt







Tuesday, July 2, 2013

Kita. Muslimat yang mana?


MUSLIMAT MEREKA
sebulat suara satukan tekad, memilih syahid menuju Allah untuk ISLAM
MUSLIMAT MEREKA
tak sempat nak memikirkan rasa hati dan pujukan nafsu pada fitrah hati yang inginkan kehadiran peneman berlainan jantina
MUSLIMAT MEREKA
bersiap siaga sebaris dengan muslimin menetang kehancuran aqidah
MUSLIMAT MEREKA
tak punya banyak masa berbicara tentang manusia melainkan hanya memikirkian syurga sahaja

MUSLIMAT KITA
sibuk melayan perasaan dan jiwa. Menjadi peneman dan penggurau senda kepada si muslimin dahaga 
MUSLIMAT KITA
merasa bangga tatkala dipuji muslimin 'mudah untuk diajak berbicara' dan bercerita tentang perkara bersifat jalanan semata
MUSLIMAT KITA
punya luang masa yang sangat luas bercerita tentang manusia, terasa hati sini dan sana atas perkara yang sebesar zarah cuma
MUSLIMAT KITA
ada saja yang tak kena. serba serbi dipersoalkannya. menjadi pengkritik tetap jarang sekali menerima dan memikir untuk kelangsungan gerak kerja 

DUHAI ADIK-ADIK SAHABAT MUSLIMAH.............
sudahlah, cukuplah kita menjadi muslimah 'yang biasa'. 
Garang dan tegasmu perlu untuk memelihara maruahmu sendiri. 
Usah biarkan namamu meniti di bibir teruna dalam keadaan bergurau mahupun bersenda. 
Kembalikan izzahmu sebagai Mawar agama..
Salam sayang penuh dakapan~

perkongsian dari Facebook #TeamKhemah






Oucchhh. Ini sangat terasa. 
Jauh nya terpesong dari jalan yang lurus itu.
Senang ke mujahadah yang ini? Nampak macam mudah. Ouh.
*ketap gigi. Pejam mata kuatkuat*
Tapi, betapa pahit dan sakit nya mujahadah yang agak 'mudah' ini. 
Action speaks louder than words, kan Nadia? Bila nak bukti kan?
Sekarang!!!
Kbai :'(

Tuesday, June 25, 2013

Masa bujang. Hayati, hadapi, nikmati. That's all.





"When you stop trying to find the right man and start becoming the right woman, the


right man will find his way to you. Chill" 


Adikadik

Kengkawan 
or sesape je lah. 
Jangan la dok risau tak berteman or lonely ke ape tu. Someday the right one will come. 

Tok sah la cakap bosan atau jeles tengok orang lain yang macam belangkas ke manemane berdua. Kalau diorang dah kawen, tu bagos la semua diorang buat pun dapat pahala.

Patutnya syukur mase kita semua dok muda dan bujang ni Allah biarkan kita sendiri so that lagi banyak mase nak date dengan Allah. Bebila anytime anywhere tak ya kisah hal orang lain tapi boleh pikir untuk diri sendiri. Muhasabah segala dosa pahala yang pernah kita buat. Segala amal yakin diterima? Segala taubat yakin terampun?

Mase ni la boleh banyakkan puasa sunat tak yah minta izin sesiapa. 

Mase ni la boleh jage diri biasakan sentiasa ade wuduk. 
Mase ni la boleh berjalan dengan kengkawan nak kenal sejarah dunia dan tadabbur alam. 
Memacam boleh buat =)

Allah dah tentukan semuanya sejak di Lauh Mahfuz. Takdir Dia itu yang terbaik. 

Have faith in Him. 
Segalanya Dia tentukan pada masa yang terbaik, dengan orang terbaik, tempat yang terbaik. 

InsyaAllah.





via Amira Shazalyna Razali




Saya suka Coffee&Pasta

*Acah je. Saya lebih suka roti canai, laksa dan teh tarik* takde kena-mengena

Agree with her. So much! 

Suka nak share letak kt blog. Hehe. Sebab tahu takde orang nak baca sangat. Dan, tuan empunya status fb ni pun entah-entah memang tak akan perasan kewujudan reblog ni. Senyum~