Sunday, July 31, 2011

Tutorial : Scroll Bar yang menawan

Aik, tetiba rajin plak nak buat entry pasal tutorial nak cantikkan blog ni kan. Hehe.
Takpe lah, alang-alang orang nak singgah ni. Biarlah depa orang tahu macam mana cara nya, saya jadikan blog ni nampak lain sikit. Aku pun amik & belajar dari tutorial blog orang jugak pe.. Jadi, kita semua sekata je. ( Itu yang nampak huduh sikit mula-mula ni ) hehe..


Mula-mula ni, aku nak kongsi macam mana nak buat scroll bar macam aku punya ni. 
Lain sikit kan dan nampak lagi comel. 


Jap, sebelum tuh.. Siapa yang tak tahu apa itu scroll bar. Meh aku tunjukkan.

itulah benda nya~





Tutorial ni aku belajar dari Farah Balqish

Senang je nak buat.

1. Dashboard > Design > EDIT HTML > Tick Expand Widget Templated


2. Cari kod ni




kalau nak senang cari, tekan Ctrl & F serentak. Lepas tu, akan muncul kotak kt bahagian atas kanan. Pandai-pandailah nak buat macam mana pun. Asalkan, jumpa kod atas tu.




3. Dah jumpa kan?? 
Copy kod bawah ni dan paste kan sebelum kod kt atas tadi..

::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background: #F2F2F2;} ::-webkit-scrollbar-thumb {background-color: #ECCEF5;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;}



* Merah : colour untuk background scroll bar
* Oren : colour untuk solid yang discroll kan tu

Korang boleh tukar apa-apa warna yang sedap mata memandang dan ikut selera masing-masing kt Sini eh~ 




4. Preview dulu. Takut tak jadi n tak puas hati ke. 
Lepas tu terus save je.


Dah siap!!!



Kalau-kalau tak jadi, ada cara lain. 
Korang singgah la blog Aliah Amirah ni sekejap. Pergi intai-intai blog comel dia ni. Hehe.. :)







2 comments:

aliah amirah said...

haha~terbaca plak entry nie..
mana ade comel..
belog kau ni lagi lah cantek :)
comey gila key chain kau buad tu..
:D

naDya SaRwaNi said...

@aliah amirah
Betul lah comel. blog aliah comel, blog kte plak cantik.. Adil lah tu kan.. Hehe..
Key chain tu eh.. nak tempah ke?? huhu..