Monday, November 15, 2010

thE 7 w0nDeRs 0f ThE w0rLd

SaLaM UkhuWah.....


setelah beberapa ketika aku wt penyelidikan n pencarian. Akhirnya, dptlah jua aku temui maklumat2 psl 7 keajaiban di dunia atau `the 7 wonders in the World`. terdapat bbrapa kekeliruan di situ, tp dgn rasa minat n kesungguhan yg aku tnjukkan... namun, masalah itu dpt jua aku rungkaikan... *apsal skema plak aku ni?!???




Terlebih dahulu, j0m tg0k dulu 7 keajaiban dunia yg lama....



Mausoleum of Maussollos at Halicarnassus




Statue of Zeus at Olympia





Hanging Gardens of Babylon




Temple of Artemis at Ephesus




Colossus of Rhodes





Lighthouse of Alexandria




Great Pyramid of Giza at Egypt


0k... dh lihat yg lama punya... skrg j0m tg0k `the new 7 wonders of the world`... fakta ni agak baru lah jgak, para penyelidik, pengkaji n pemerhati dunia tntukan dlm tahun 2005... n update yg trbaru lg, wktu kt0rg exam SPM92009) hehehe... bukan senang tau nk wt pemilihan ni... bnyk jgk monumen2 lain yg agak unik....
disebabkan monumen2 7 keajaiban dunia yg dulu musnah akibat bencana alam... jd, `d0rg` p0n pegilah tukar yg lain kan... aku pun adalah cuba cari gmbar2 monumen yg real punyer.... tp, ternyata hanya gambar lakaran je yg ad.... ini bermkna, tinggalan sejarah tntg monumen2 tu hnya pd nama shj.... xde guna gak klu nama je yg tnggal tuk jd tatapan generasi akan dtg kn.... jd, ad bagusnya, 7 keajaiban dunia ni dir0mbak semula... huhu...
tp, x semua r0sak atau musnah... yg kekal smpai skrg cuma
Great Pyramid of Giza at Egypt
jd, dye kekal dlm senarai 7 keajaiban dunia.... ha! bnda ni yg wt aku keliru... ad yg ckp... bukan ke skrg `the 8 wonders of the world`.... jd, aku pun jlnkan penyiasatan dgn melayari laman sesawang yg berkaitan... adalah sikit2 yg aku jumpa n menerangkan tntg kekeliruan aku ni...
nama bnda alah ni masih lg 7 keajaiban dunia atau `the 7 wonders of the world`.... pihak yg terlibat dlm penyelidikan ni sume tlah mmbuat 7 senarai monumen baru yg lain..... tp, dlm wktu yg sam piramid kt mesir tu kekal jgak jd `keajaiban` dunia..... jd, ad 8 lah skrg ni... tp, dlm senarai yg baru ni... piramid tu trpksa dianaktirikan... huhuhu...
tekan sini utk maklumat lanjut....
j0m sama2 kita lihat!!








THE NEW 7 WONDERS OF THE WORLD




Taj Mahal at India





Colosseum at Italy




Petra at J0rdan





Chichen Itza at Mexic0





Great Wall of China




Machu Picchu at Peru






Christ the Redeemer at Brazil





itulah 7 keajaiban dunia yg terbaru... harap anda semua terhibur di samping dpt menambah ilmu pengetahuan..... :D
ada jgak sikit2 info psl monumen2 tu kt sini.....








Blogger Templates
Blogger Templates

2 comments: