Wednesday, August 8, 2012

Alhamdulillah, lulus tahun pertama



Salam Ramadan Kareem. 


Huuuu. Tengah rasa tak eksaited. Sebab? Nak cerita pasal result? Hoho.
Alhamdulillah, syukur~
Apa-apa pun, secara rasmi nya. Lulus tahun pertama. Dan, akan naik tahun dua dah! Jadi senior dah. Lah sangat kan.
Walaupun, bukan Mumtaz seperti yang diharapkan. Namun, aku dah redha dengan result yang Allah bagi ni. Mungkin ada yang aku terlepas pandang. Mungkin banyak sangat-sangat dan sangat, kelemahan diri ini. Atau mungkin banyak lagi kekurangan diri yang harus diperbaiki.
Mungkin juga banyak perkara-perkara kecil yang aku abaikan hingga menghilangkan keberkatan ilmu itu sendiri. Atau mungkin, banyak khilaf antara hubungan aku dengan Allah serta hubungan sesama makhluk. Sungguh. Banyak perkara yang HARUS aku teliti kembali~



*idea tergendala tatkala dipanggil ibu di dapur untuk membuat kuih.
Krikkk
Krikk
Krikkk




Di dalam sudut hati, rasa serba salah yang sangat-sangat. Tentunya kepada mak & abah.
Tapi, pada masa yang sama. Aku rasa lega yang sangat-sangat.
Sebab nya ialah aku takde paper yang kena dhur thani (sila baca- repeat paper sebab gagal).
Walaupun, result tu cukup-cukup makan yang sangat-sangat. Bagi aku lah. Dan, tak ada apa yang nak dibanggakan sangat dengan result yang macam tuh. I wish i could run away or skip about this kind of grrrrr... Undefinable feeling. Maybe?! Tchhhh....
Tatkala kita rasa, kita adalah orang yang paling teruk sekali dalam dunia ni. Hamboi, hiperbola kot. Sekali sekala, lihatlah mereka yang kurang bernasib baik dari kita.
Sebagai contoh;
Mungkin kita hanya mendapat Jaiyid Jiddan. Fikirkan tentang mereka yang hanya mendapat Maqbul.
Jikalau kita kena dhur thani 1 subjek. Fikirkan mereka yang gagal dan kena repeat 4 subjek. Huhu. Dunia ini nampak kejam. Tapi, itulah realiti.
Siapa yang taknak dapat yang terbaik? Tapi, mungkin ini lah waktu nya. Allah nak uji kesabaran, ketahanan mental, keteguhan rohani kita sebagai hambaNya? Haaa, mungkin ada hikmahnya kan.
Wallahu'alam.



Allah. Pelbagai rencah perasaan yang berkecamuk dalam hati dan fikiran.
Again! Feel like, this is the end for my world.
Namun, tatkala aku.
Pejam mata rapat-rapat
Bukak mata perlahan-lahan.
Namun, tiada apa yang berubah.
Aku masih di sini. Dalam jasad yang sama.



"Haihhh, teruk sangat ke result kau Nadia?"
Entah? Hoho.
Cuba teka~
Nak tahu tanya, taknak tahu diam-diam sahaja ^^,



TAHNIAH! MABRUK! CONGRATULATIONS! BRAVO!
Kepada rakan-rakan yang dapat mumtaz.
Siyesly, aku jeles! lagi sekali nak cakpa, aku sangat cemburu. Lepas ni, kita musuh! Haha.. Hantu betol budak ni. Hehe. Gurau je. Sebab aku tahu bukan mudah nak genggam mumtaz tuh. Jadi, aku tabik springggg kt korg. Alhamdulillah, rezki kita lain-lain. Kekalkan momentum tu okeh. InsyaAllah tahun depan aku tambah bilangan orang yang MUMTAZ tu
Ini bukan cakap kosong. InsyaAllah, ini betol-betol punya!


Kepada rakan-rakan lain yang kurang berjaya,
khusus kepada yang bukan MUMTAZ macam aku ni. Muhasabah diri okay?
Allah maha Adil. Jangan putus asa sekarang~

Manakala, rakan-rakan yang dhur thani.
Jangan sia-siakan peluang kedua ni. USAHA habis-habisan!
Sila lah manfaatkan sepenuhnya.

It's your choice, after all




Ma'assalamah, sanah ula.

Antara wajah-wajah itu~






2 comments:

farhana | latiff said...

tahniah nad! papepun aku ucap selamat berjaya...nanti dah jadi doktor, jangan lupa rawat aku sekali. hihihi~

naDya SaRwaNi said...

@farhana latiff
thanx anne!
teruskan doa untuk kami okay :)