Wednesday, April 27, 2016

Pengalaman End round exam Paediatrics


Alhamdulillah habis dah round Paediatrics (wad kanak-kanak). Maaf lambat post entry ni. Padahal lama dah habis exam. Haha. Sibuk memanjang baru ada masa, baru ada kesempatan curi-curi masa.

InshaaAllah nak cerita sikit lah, pengalaman untuk dijadikan sedikit teladan dan rujukan kepada adik-adik junior yang sudi baca haha. Walaupun, sis ni takde lah excellent mana pun. Tapi, mana lah tahu sedikit sebanyak boleh membantu ;)

Okay.

Secara kasar nya...

Format 'End Round Exam of Paediatrics'.
  • OSCE = 10m
  • Case taking = 10m
  • Oral / VIVA = 10m
  • Tools = 20m

> Jumlah keseluruhan = 50m

Pastu, nanti kita akan dibahagikan tarikh peperiksaan mengikut raqam julus (= angka giliran)  memasing. Pembahagian nya adalah seperti berikut iaitu, exam 'OSCE & Case taking' pada hari yang sama, kemudian 'Oral & Tools' pada hari kemudian nya pula. Maksudnya kt sini, untuk end round exam Paeds akan berjalan selama 2 hari, dan inshaAllah ada gap di antara exam tu.

Contoh, tarikh exam saya adalah;

  • 12 April 2016 = OSCE & Case taking
  • 14 April 2016 = Oral & Tools
Kalau raqam julus lain, akan ada yg exam pada tarikh 11 dan 13 April 2016.

Haaa, jadi nya. Bagaimana kah keadaan sewaktu exam ni berlangsung?
Dah nama nya pun, tahun klinikal. Maka, stail ujian pun sudah berbeza. Sangat berbeza.


  1. OSCE
Waktu ni doktor nak tengok 'clinical skill' kita pada pesakit. Banyak nya doktor nak tengok lraktikal je. Takyah kena terangkan pun. 
Contoh soalan:
' How to do airway clearance? ' 
' Palpate the lymph nodes '
' Palpate and percuss the liver '
Lebih kurang macam tu lah. Jadi, kita kena buat je. Dalam kadar yang betul, tepat dan yakin. Tanpa ada rasa teragak-agak. Walaupun korg tgh cuak waktu tu, mohon jangan tunjuk. Ahah.

Tapi, ada jugak sebahagian 'examination' yang korg kena bagi 'full comment'.
Contoh soalan:
' Examine the pulse' 
- cerita lah semua point-point penting tu. 
' Examine the apex'
- jangan terus gelabah nak palpate atau percuss. Ikut turutan leklok. 
Inspection>palpate>percuss> auscultate


Pastu, terangkan leklok segala isi yang sepatutnya perlu dijelaskan ke doktor. Tapi, cuba jela tanya. Perlu ke korg cerita? Atau sekadar doktor nak tengok cemana je kita buat pada pesakit tu? Sebab nya, lain-lain doktor, lain memasing punya cara. Eheh.


  1. Case taking
Bagi saya, ini lah bahagian yang paling mencabar. Sobsss. 
Kita kena lagi-lagi extravaganza bersiap sedia. Sebab nya adalah;
- Doktor tak cakap pun, pesakit tu ada sakit kt sistem yang mana.
- Kesukaran memahami bahasa. Sedih. 
- Gelabah.

Meh, saya cerita pengalaman yang saya peroleh tempoh hari.
Waktu hari kejadian, saya dan rakan-rakan lain dipanggil bergilir-gilir, seorang demi seorang untuk membuat exam OSCE dahulu. Okay, siap dah satu! 
Kemudian, lepas tu ditarik untuk pergi jumpa pesakit pula untuk exam cade taking ni. Waktu tu, bila berdiri depan pesakit, debar terasa di dada tak terkata. Dalam mada 15 minit yang diberi, kena siap buat history taking dan clinical examination semua. So, what uollz expect? Haha. 

Dalam keadaan tenang dalam serabut tu, Nadia pun cuba lah sebaiknya bertanya tentang pesakit. Bila tanya-tanya itu ini. Ouh ni kes 'chest' ni. 
Okay, teruskan lagi tanya semua yang berkaitan sebab nak cuba jugak nak capai provisional diagnosis. 
Pastu, tetiba dah taktahu nak tanya apa, sebab taknampak kaitan complaint pesakit dengan simptom yang diberikan. Ah sudah! Pada waktu yang sama, ada doktor yang jaga exam tu dok cuit-cuit cakap yang masa dah habis. Tapi, sukati je mintak masa tambahan. Padahal waktu tu tengah serabut, lupa atau taktahu dah nak tanya apa kt pesakit. Lagi-lagi, pesakit tu macam tak menjawab sangat soalan aku. *ke sendiri yang takfaham. Urgh*
Kemudian akhirnya, dengan rasa yakin dalam pasrah. Takpe Nadia, ketepi je dulu. Cuba tenang dan susun makluman yang kau ada. 

Kiranya, sebelum bentang kes depan doktor. Akan ada je mada untuk kita susun cantik-cantik 'sheet' kita tu.


  1. Tools
Exam ni inshaaAllah baik-baik aje. wajib hafal semua ' normal value'.

2 comments:

Nur Hafizah said...

Assalamualaikum akak nak tanya sikit boleh...akak apply medic under medicmesir kan..kalau mcm pembiayaan pembelajaran tu akak tanggung sendiri atau dapat2 mana2 biasiswa ya?

NadiaSarwani said...

Wa'alaikumussalam.
Yup.
Untuk tahun 1, masih lagi tanggungan sendiri. Pastu, pastikan result the best utk apply biasiswa. Alhamdulillah rezeki akak dpt JPA.

Tapi kan awak, untuk sesi sekarang ni rasanya JPA, MARA tak bagi dah biasiswa. Batch bawah kurg dah yg dapat.

Apa pun, awak cuba contact medicmesir sendiri utk pertanyaan lebih lanjut tntg pembiayaan.