Sunday, August 16, 2015

Serba sedikit sebelum elektif posting

Hmm, punya lah pening fikir nak cari tajuk atau topik menarik *konon* untuk hapdet blog. Lama weh tak menulis. Karat dah bakat menulis. Haha.

Maklum lah, blogspot ni dah banyak saingan lain. Banyak dah laman sosial lain yang up-to-date, yang lebih cepat dan pantas serta tangkas untuk digunakan. 
Blogspot gini dah 'lame' sangat dah. Orang macam Nadia yang dok suka taip bebel panjang-panjang je, yang masih guna blog ni. Eheh.

Okay, let's back to the main topic.

Alhamdulillah, berpeluang lagi untuk buat elektif posting kali kedua. Menggunakan cuti yang berbaki sebulan je lagi ni, dengan menimba ilmu dan pengalaman inisiatif tambahan sebagai bekalan sesi 'persekolahan' Tahun 5 akan datang. Cewah.


Kalau 2 tahun lepas, mohon untuk buat di Ipoh. Namun, kali ni tukar angin lah pulak. Kita pilih kt Teluk intan pulak. Amboi, kuat jodoh nya dengan negeri Perak haaa. Macam kt Selangor takde hospital (?) Haha.

Bukan sengaja atau sesuka hati pilih tempat ni. Pertama nya, ofkos sebab penginapan dan keduanya adalah pengangkutan. Teluk intan ni kira dekat lah jugak dengan rumah. InshaaAllah, akan ulang-alik je. Kalau 'fast n furious' dan jalan tak sesak, inshaaAllah setengah jam dah sampai ke destinasi. Tapi, kalau kt jalan tu lalala makan angin ke, 50 minit jugak lah baru nak sampai. Hehe.

Ouh ya, kepada adik-adik yang baru nak cuba-cuba mohon attachment/ elektif posting ni. Boleh lah singgah kt blog akak Zida ni, bagaimana cara nak mohon. 

Alaa, cuti paling minimum pun dapat lah dalam 2 bulan. Apalah salahnya, susun masa cari alternatif extravaganza untuk tambah skil praktikal yang memang serba kekurangan kt ejip tu. Paling minimum hari kena buat elektif posting ni pun, 3 minggu je. Eheh.

Mengikut pengalaman sebelum-sebelum ni lah *bajet banyak nya lah hai pengalaman dia lol*
Ni nak cerita sikit lah beberapa soalan femes orang selalu tanya.

Q1: Eh, takpe ke kalau last minit baru nak apply? Kan kalau ikut procedure asal, mesti kena mohon 3 bulan sebelum daripada tarikh yang kita nak tu?

A: InshaaAllah, takpe je. Hospital tu akan terima je ikut tarikh yang kita mohon. 
Tapi, sangatlah bergantung kepada hospital yang dimohon tu cemana, sebab ada hospital yang bagi alasan dah penuh. Jadi, beranikan je diri, tebalkan muka, maniskan senyuman untuk hantar permohonan.
Tapi, tulah. Sepatutnya kita kena lah ikut syarat yang telah digariskan supaya memudahkan urusan memasing. Elakkan lah urusan last minit ni.


Q2: Dokumen dah siap sedia ni, pastu nak mohon cemana? Email, atau pos?

A: Hmm, kalian kena bawak dokumen2 tu ke pejabat pentadbiran hospital. Ringankan mulut untuk bertanya. Malu bertanya, sesat jalan dik. Eheh. Kt pejabat tu, ramai je yang baik, berbudi bahasa dan semua nya tak makan orang, dorg makan nasi lah. InshaaAllah kheir XD
Tapi, tak pasti lah kalau dah ada hospital yang canggih memang gunapakai email untuk berurusan.


Q3: Betul ke boleh mohon satu department je dalam satu sesi elektif posting tu?

A: Eh, rasa nya macam tak. Setakat yang saya tahu, boleh je sesuka hati nak buat kt department mana. Tapi, seminggu tu satu department lah. Kalau kalian buat 3 minggu untuk sesi elektif posting tu, maka boleh je mohon 3 department yang berbeza.
Tapi, pelajar selalu digalakkan untuk pilih department Emergency dan Internal Medicine. Pulun habis-habisan timba ilmu kt 2 department ni pun inshaaAllah cukup dah. 

InshaaAllah rasanya ni je kot dulu. 
Moga baik-baik aje lah esok dan hari-hari seterusnya. Hoho. Doakan ya. 

Nanti dah ada cerita lain, saya kongsi lagi. Hiks. Salam bye :')





1 comment:

Aizat Syafandie Sulaiman said...

assalamualaikum,

sorry nak tanya, macam mana ye apply dulu? i mean procedure? pergi tanya dlu or terus submit all related documents yer? just sy dh email hospital manjung about 2 weeks and still no reply..

thank you